POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Ocena mleczna


Zakres i metodyka prowadzenia oceny wartości użytkowej bydła typu użytkowego mlecznegoi mięsno-mlecznego w zakresie cech produkcji mlekaprzez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Warszawie

Dokument pdf

 

 

    Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka prowadzi ocenę wartości użytkowej bydła ras mlecznych
    i mięsno-mlecznych
     przy użyciu METODY A w ramach, której wyróżniamy trzy warianty związane z częstotliwością wykonywania próbnego doju.

    W metodzie A wszystkie próbne doje, w tym również próby mleka pobierane przy zastosowaniu automatycznych urządzeń udojowych, wykonywane są lub podlegają nadzorowi upoważnionego przedstawiciela PFHBiPM, który dokonuje również identyfikacji zwierząt oraz prowadzi stosowne zapisy w dokumentacji hodowlanej.

    A4

    minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku 4 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami ustalenie ilości udojonego mleka i pobranie łącznej próby mleka do analizy, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzonego w okresie 24 godzin

    AT4

    minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku 4 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami ustalenie ilości udojonego mleka pochodzącego z jednego doju, przemiennie rannego lub wieczornego i pobranie próby mleka do analizy (warunek prowadzenie 2 dojów w stadzie w okresie 24 godzin) Szacowanie dobowej wydajności mleka i jego składników liczone metodą Delorenzo i Wiggansa (ICAR)

    A8

    minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku 6 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami ustalenie ilości udojonego mleka i pobranie łącznej próby mleka do analizy, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzonego w okresie 24 godzin
    minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku 4 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami

    wygenerowanie z systemu komputerowego robota udojowego informacji na temat ilości udojonego mleka z minimum 48 godzin dla każdej krowy oraz pobranie jednej próby mleka z jednego doju w dobie
    minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku 8 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami

    wygenerowanie z systemu komputerowego robota udojowego informacji na temat ilości udojonego mleka z minimum 48 godzin dla każdej krowy oraz pobranie jednej próby mleka z jednego doju w dobie
    Metoda przeznaczona dla stad wyposażonych w skomputeryzowane hale udojowe ze skalibrowanymi miernikami mleka, gdzie doje odbywają się dwukrotnie w ciągu doby.

    minimum 11 próbnych dojów w ciągu roku 4 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami

    wygenerowanie z systemu komputerowego hali informacji na temat ilości udojonego mleka z minimum 24 godzin dla każdej krowy oraz pobranie jednej próby mleka z jednego doju w dobie, przemiennie rannego lub wieczornego
    Metoda przeznaczona dla stad wyposażonych w skomputeryzowane hale udojowe ze skalibrowanymi miernikami mleka, gdzie doje odbywają się dwukrotnie w ciągu doby.

    minimum 6 próbnych dojów w ciągu roku 8 tygodniowy odstęp pomiędzy kolejnymi próbnymi dojami

    wygenerowanie z systemu komputerowego hali informacji na temat ilości udojonego mleka z minimum 24 godzin dla każdej krowy oraz pobranie jednej próby mleka z jednego doju w dobie, przemiennie rannego lub wieczornego

    O WYBORZE RODZAJU METODY OCENY DECYDUJE HODOWCA

    Zapraszamy do zapoznania się z cennikiem >>

      Wyniki oceny wartości użytkowej bydła udostępniane są hodowcy każdorazowo po wykonaniu próbnego doju
      NA ŻYCZENIE MAILEM W FORMIE ELEKTRONICZNEJ RAPORTY GWARANTOWANE W RAMACH OPŁATY ZA USŁUGĘ

      Raport wynikowy 1 – „STADO” Wyniki próbnych dojów
      Raport wynikowy 2 – „PRÓBA” Wyniki próbnych dojów 

      ZOBACZ RÓWNIEŻ RAPORTY

      Raport wynikowy 3 – „STADO” Wyniki próbnych dojów 
      Raport wynikowy 4 – „PRÓBA” Wyniki próbnych dojów
      Raport wynikowy 5 – „STADO” Wyniki próbnych dojów 
      Raport wynikowy 6 – „PRÓBA” Wyniki próbnych dojów 
      Raport wynikowy 7 – „STADO” Wyniki próbnych dojów
      Raport wynikowy 8 – „PRÓBA” Wyniki próbnych dojów
      Raport wynikowy 9 – „STADO” Wyniki próbnych dojów
      Raport wynikowy 10 – „PRÓBA” Wyniki próbnych dojów

      RAPORT ŻYWIENIOWY NOWOŚĆ

      Raport wynikowy 11 – „PRÓBA” Wyniki próbnych dojów

      Rodzaj usługi Stawka
      w zł netto
      Dodatkowe raporty wynikowe dostarczane hodowcom na życzenie
      Koszty stałe* RW8 (Somatyka)
      RW9 (Rasy – Krowy)
      RW10 (Rasy – Stado)
      2,20
      RW3 (Rozród)
      RW4 (Młodzież)
      RW6 (Zdarzenia)
      RW7 (Wartość hodowlana)
      1,20
      RW11 (Żywienie) 2,50
      Koszt wydruku jednej strony 0,20

      */ - do ceny należy doliczyć kwotę kosztów wydruku

      OCENA ZAGROŻENIA SUBKLINICZNĄ KETOZĄ  NOWA USŁUGA W STADACH OBJĘTYCH KONTROLĄ UŻYTKOWOŚCI

      Ketoza jest chorobą metaboliczną, polegająca na zaburzeniu przemiany energii u krów lecznych. Przejawia się ona podwyższonym poziomem tak zwanych ciał ketonowych we krwi i innych płynach ustrojowych krów dotkniętych tym schorzeniem. Szczególnie kosztowna jest niediagnozowana postać ketozy, czyli subkliniczna ketoza. Straty powodowane przez tę postać ketozy, wynikające z obniżenia wydajności, pogorszenia płodności i zdrowotności krów oraz zwiększonego brakowania, szacowane są w polskich warunkach na kilkaset (do ponad tysiąca) złotych, w przeliczeniu na jedno chorujące zwierzę!

      Dokument WORD

      Podstawą dla proponowanej usługi są zmiany składu chemicznego mleka, jakie stwierdza się u krów dotkniętych subkliniczną ketozą. U chorej krowy wzrasta w mleku zawartość kwasu beta-hydroksymasłowego i acetonu. Ponadto obniża się zawartość białka i laktozy, a wzrasta zawartość tłuszczu. W rezultacie rośnie w mleku stosunek tłuszczu do białka. Analiza składu chemicznego prób mleka, pobieranych w trakcie próbnego doju, umożliwia wskazanie krów chorych na subkliniczną ketozę. Wyniki oceny są prezentowane zarówno w odniesieniu do poszczególnych krówów jak i dla całego stada.

       

       

      Informacja o krowach podejrzanych o subkliniczną ketozę

      Ponieważ ketoza występuje głównie w pierwszych tygodniach laktacji, oceniane pod kątem występowania tej choroby są tylko zwierzęta w okresie od 5 do 60 dnia po wycieleniu. Krowy, u których skład mleka uzasadnia przypuszczenie, że były one chore, będą zaznaczane w raporcie wynikowym RW-2 za pomocą symbolu K!.

      Dokument pdf

       

      Wskazywanie stad zagrożonych subkliniczną ketozą

      W oparciu o liczbę krów, które zidentyfikowano jako podejrzane o subkliniczną ketozę (i oznaczono symbolem K!), oceniane będzie zagrożenie stada.

      Dokument pdf

      W przypadku, gdy przypuszczalna frekwencja subklinicznej ketozy w stadzie (czyli udział krów u których wystąpiło to schorzenie) przekroczy 10%, w raporcie wynikowym RW-1 ukazywał się będzie komunikat o treści  UWAGA: stado zagrożone subkliniczną ketozą. Podobnie, jeśli przypuszczalna frekwencja ketozy przekroczy 20%, w RW-1 ukaże się komunikat UWAGA: stado silnie zagrożone subkliniczną ketozą

      Dokument pdf

      Bardziej szczegółwe informacje, dotyczące występowania subklinicznej ketozy w danym stadzie, będą podawane w nowym raporcie wynikowym (RW-11). Począwszy od kwietnia 2013 roku raport ten będzie dostępny dla każdego hodowcy w formie elektronicznej, za pośrednictwem programu Hodowca online (www.pfhb.pl/hodowca_online).

      Dokument pdf

      Jak wykorzystać dostarczane informacje? Jeśli Hodowca stwierdzi, że subkliniczna ketoza stanowi w jego stadzie problem, ale przyczyny tego stanu rzeczy nie są dla niego oczywiste (lub nie bardzo wie, jak je usunąć), powinien zwrócić się do doradcy żywieniowego lub lekarza weterynarii. Żródłem problemów subkliniczną ketozą prawie zawsze jest żywienie, a skuteczną terapią jest zwykle zmiana sposobu żywienia krów jałówek!

      Dokument pdf

        OGÓŁEM LICZBA OCENIANYCH (stan na 31 grudnia 2017):

        KRÓW 801 393 sztuk

        OBÓR 20 032 

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

         

          W ramach Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka funkcjonują 4 laboratoria o określonym podziale terytorialnym:

          REGION OCENY PARZNIEW

          • Laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym – teren działania woj. podlaskie.
          • Laboratorium w Parzniewie - teren działania woj. lubelskie, łódzkie, małopolskie, mazowieckie, podkarpackie i świętokrzyskie.

          REGION OCENY POZNAŃ

          • Laboratorium w Kobiernie – teren działania woj. lubuskie i wielkopolskie, dolnośląskie, opolskie i śląskie.

          REGION OCENY BYDGOSZCZ

          • Laboratorium w Bydgoszczy z/s w Minikowie  – teren działania woj. kujawsko- pomorskie, pomorskie, warmińsko – mazurskie i zachodniopomorskie.

           

          Laboratoria PFHBiPM wykonują badania składu mleka na potrzeby oceny wartości użytkowej bydła mlecznego w zakresie oznaczania procentowej zawartości tłuszczu, białka, kazeiny, laktozy, suchej masy, poziomu mocznika oraz liczby komórek somatycznych w ilości  630 000 analiz miesięcznie.

          Badania w Laboratoriach wykonywane są zgodnie z międzynarodowymi normami badawczymi PN-ISO 9622:2015-09 i PN-EN ISO 13366-2:2007.

          Posiadany przez laboratorium system jakości badań w swojej organizacji, procedurach i instrukcjach badawczych uwzględnia wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 gwarantującej profesjonalizm w zakresie:

          • wiarygodności pomiarów,
          • bezstronności,
          • niezależności,
          • dokładności urządzeń pomiarowo-badawczych,
          • przestrzegania zasad spójności pomiarowej,
          • wysokich kwalifikacji personelu.

          Wszystkie analizy zachowują spójność z wzorcami krajowymi i międzynarodowymi dzięki:

          • stosowaniu materiałów odniesienia zakupionych w Laboratorium Referencyjnym KCHZ w Parzniewie oraz Laboratorio Standard Latte – Associazione Italiana Allevatori [Włochy],
          • udziałowi w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości organizowanych przez Laboratoria Referencyjne znajdujące się na Liście Laboratoriów Referencyjnych  ICAR

          Mocne strony Laboratoriów:

          • kompetentny i doświadczony personel,
          • nowoczesny, wysokowydajny sprzęt analityczny,
          • wysoka, potwierdzana niezależnie jakość usług,
          • krótki czas uzyskiwania wyników badań.

          Potwierdzeniem powyższych gwarancji Laboratoriów było wydanie przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikatów akredytacji:

          Laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym AB 472 (zobacz zakres akredytacji)
          Laboratorium w Parzniewie AB 822 (zobacz zakres akredytacji)  
          Laboratorium w Kobiernie AB 470  (zobacz zakres akredytacji)
          Laboratorium w Bydgoszczy AB 473 (zobacz zakres akredytacji)

          Certyfikat laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym  (zobacz certyfikat)
          Certyfikat laboratorium  w Parzniewie ( zobacz certyfikat)
          Certyfikat laboratorium  w Kobiernie ( zobacz certyfikat)
          Certyfikat laboratorium  w Bydgoszczy z/s w Minikowie (zobacz certyfikat)

           

           

          Zlecenie wykonania badań

          plik do druku zlecenia wykonania badań (Word)

          Kontakt

          Laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym | PFHBiPM Region Oceny Parzniew
          Oddział w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym
          Jeżewo Stare 30, 16-080 Tykocin
          tel. 85 741 42 60 | lab_bialystok@pfhb.pl

          Laboratorium w Bydgoszczy z/s w Minikowie | PFHBiPM Region Oceny Bydgoszcz z/s w Minikowie
          Minikowo 1B, 89-122 Minikowo
          tel. 52 562-42-28 | lom_bydgoszcz@pfhb.pl  
          Przyjmowanie zleceń: tel. 052 562 42 26 | rejestracja@bydgoszcz.pfhb.pl 

          Laboratorium w Kobiernie | PFHBiPM Region Oceny Poznań
          ul. Klonowa 9, 63-714 Kobierno
          tel. 62 725 27 11, 62 725 32 31 | e-mail: lab_kobierno@pfhb.pl

          Laboratorium w Parzniewie | PFHBiPM Region Oceny Parzniew
          ul. Przyszłości 1,  05-804 Pruszków
          tel.  22 312 48 30, 22 312 48 23 | lab_parzniew@pfhb.pl, lom_parzniew@pfhb.pl

           

            WSTĘP

            Dokument pdf

            INTRODUCTION

            PDF document


            KALENDARIUM WYDARZEŃ 2017 R.

            Dokument pdf

            CALENDAR OF EVENTS 2017

            PDF document


            ANALIZA I PODSUMOWANIE WYNIKÓW OCENY WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA W 2017 R.

            Dokument pdf

            PDF document


            Ocena mięsna

            Dokument pdf

            Beef recording

            PDF document

            Projekty rozwojowe

            Dokument pdf

            R&D

            PDF document

            Doradztwo żywieniowe

            Dokument pdf

            Feeding Advisory

            PDF document

            Doradztwo ogólne

            Dokument pdf

            Overall advisory

            PDF document

            Laboratoria

            Dokument pdf

            Laboratories

            PDF document

            WYNIKI OCENY WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA RAS MLECZNYCH W 2017 R. - CZĘŚĆ TABELARYCZNA

            Dokument pdf

            Powyższe opracowanie jest częścią zbiorczego wydawnictwa PFHBiPM - "Ocena i Hodowla Bydła Mlecznego" zawierającego dane za 2017 r. Część publikacji poświecona Hodowli Bydła znajduje się
            tutaj

            Breeding tasks

            english here

            Cgen

            tutaj

            Cgen EN

            english here

            a Ocenie Typu i Budowy Krów Mlecznych

            tutaj

             


            img04

            Polska 2017

            Plik pdf

             

            img04

            Parzniew 2017

            Plik pdf

            Rok 2016

             

             

            img04

            Parzniew 2016

            Plik pdf
            img04

            Bydgoszcz 2016

            Plik pdf
            img04

            Poznań 2016

            Plik pdf

            Rok 2015

             
            img04

            Polska 2015

            Plik pdf

             

            img04

            Parzniew 2015

            Plik pdf
            img04

            Bydgoszcz 2015

            Plik pdf
            img04

            Poznań 2015

            Plik pdf

             

            Rok 2014

             
            img04

            Polska 2014

            Plik pdf

             

            img04

            Parzniew 2014

            Plik pdf
            img04

            Bydgoszcz 2014

            Plik pdf
            img04

            Poznań 2014

            Plik pdf
                Mastitis w oparciu o wyniki OWUB

              PDF

             

             

                Żywienie - Monitorowanie żywienia krów

              PDF

             

            Raporty wynikowe z oceny wartości użytkowej i ich wykorzystanie w zarządzaniu stadem bydła mlecznego

            10 powodów dla których warto nam zaufać

              PDF

             

                Ocena wartości użytkowej

              PDF

             

               Doradztwo żywieniowe

              PDF

              Hichb 2018 nr12 okladka

              Hodowla i Chów Bydła

              W numerze 12 / 2018: Czas postawić na zdrowe racice!

               

              Żyjemy w świecie, w którym informacja to podstawa. Także w hodowli bydła mlecznego. Niebagatelne znaczenie w utrzymaniu krów ma zdrowotność racic, która dzięki Centrum Genetycznemu PFHBiPM i programowi CGEN Korekcja zyskała nowe, rzetelne narzędzie w postaci zestawienia pokorekcyjnego. Dokładna informacja o diagnozach stwierdzonych podczas korekcji racic to krok ku ograniczeniu kosztów leczenia, które, nie okłamujmy się, do najtańszych nie należy. Właśnie dla tego, Temat Numeru grudniowego wydania naszego miesięcznika postanowiliśmy poświęcić temu zagadnieniu, oddając głos i strony pracownikom Centrum Genetycznego i ich współpracownikom. Jesteśmy pewni, że w tym bloku tematycznym znajdą Państwo coś dla siebie. Oprócz tego w najnowszym numerze „Hodowli i Chowu Bydła” zapraszamy do przeczytania relacji z uroczystości poświęcenia sztandaru Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, która odbyła się w Świątyni Opatrzności Bożej na warszawskim Wilanowie. Ponadto polecamy wywiad z Andrzeje Minarczukiem – prezesem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kosowie Lackim i wywiad z Dyrektor ds. Oceny – Ewą Kłębukowską, która opowiada o nowej usłudze w ofercie PFHBiPM, a mianowicie testach cielności z mleka. Miłośników nowości technologicznych zachęcamy do zapoznania się z przeglądem medalowych produktów targów Eurotier 2018. Naturalnie, nie może także zabraknąć tekstów o zdrowiu zwierząt, prezentacji rozwiązań stosowanych w polskich oborach, a także informacji ekonomicznych i aktualności z życia Federacji. Serdecznie zapraszamy do lektury!

              KALENDARZ WYSTAW


              NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

              Grudzień 2018
              PN WT SR CZW PT SO ND
              26 27 28 29 30 1 2
              3 4 5 6 7 8 9
              10 11 12 13 14 15 16
              17 18 19 20 21 22 23
              24 25 26 27 28 29 30
              31 1 2 3 4 5 6

              *Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


              Jak nas znaleźć?

              Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22