POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Nasze usługi


Federacja w oku kamery

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka to firma działająca w branży rolniczej od roku 1996. Zapraszamy do zpoznania się z krótkim materiałem filmowym przedstawiającym profil naszej organizacji.

Dział Oceny

W 2006 roku Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka przejęła prowadzenie zadań z zakresu oceny wartości użytkowej bydła i ras mlecznych i mięsno-mlecznych. Przez kolejne lata usługa była konsekwentnie udoskonalana i dostosowywana do potrzeb hodowców. Poniższy materiał filmowy przedstawia zakres usług oferowanych w ramach owub.

Doradztwo żywieniowe

Żywienie zwierząt i produkcja pasz to jeden z najbardziej kosztownych elementów prowadzenia produkcji zwierzęcej, w dużej mierze decydujący o rentowności produkcji mleka w gospodarstwie. Od 2008 roku hodowcy bydła mlecznego mogą korzystać z usług doradców żywieniowych PFHBiPM.

Program do zarządzania stadem-SoL

Stado Online (SoL) to program do zarządzania stadem bydła, który PFHBiPM chce zaoferować hodowcom. Dzięki SoL-owi można łatwo zarejestrować zdarzenia zachodzące w stadzie, oraz planować prace i kontrolować ich wykonanie. Ważną zaletą programu jest dostęp przez internet i dostosowanie do użytku na urządzeniach mobilnych. Pozwala to uzyskiwać i zapisywać potrzebne informacje w każdym miejscu i o każdej porze.

Dział Hodowli w liczbach

Hichb 2019 03 lq 1

Hodowla i Chów Bydła

W numerze 3 / 2019: Czy to koniec polskiej wołowiny?

 

Reportaż z mazowieckiej ubojni wyemitowany przez stację TVN wstrząsną całą Polską i odbił się szerokim echem na całym świecie, podważając renomę Polski, jako solidnego i sprawdzonego eksportera żywności. Niehumanitarne traktowanie zwierząt, połączone z haniebnymi praktykami sprzedaży mięsa bez weterynaryjnej położyło się cieniem na całej branży, zarówno producentów mięsa, jak i hodowców bydła. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy tej aferze poświęcić Temat Numeru. Przeczytacie w nim Państwo ogólną analizę zaistniałej sytuacji, oraz wywiady z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa, lek. wet. Karoliną Oblizajek, pełniącą funkcję Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego ds. Bezpieczeństwa Zywności w WIW w Poznaniu i z dr. hab. Anną Jupowicz - Ginalską, medioznawcą z Uniwersytetu Warszawskiego. Oprócz tego w numerze zapraszamy do odwiedzenia z nami Spiżarni Hrabiny Potulickiej ze Ślesina, produkującą rewelacyjne sery, a także odwiedzenia hodowli Państwa Klimczyków z Poręby, oraz rodziny Ziajów z Dobrodzienia. Szczególnie też polecamy artykuł Anny Siekierskiej o niepożądanych cechach pokrojowych w stadzie. W najnowszym numerze nie zabraknie także tekstów odnośnie żywienia, ekonomii i zdrowotności, a także nowinek z branży hodowlanej, zwłaszcza, że niedawno odbyły się Targi Ferma w Łodzi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

KALENDARZ WYSTAW


NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

Marzec 2019
PN WT SR CZW PT SO ND
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

*Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


Jak nas znaleźć?

Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22