POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Laboratoria


1. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, wartość pokarmowa, parametry jakości zakiszania: kwas mlekowy, kwas octowy, azot amoniakalny, alkohol, ADIN oraz pH)

  • kiszonka z kukurydzy
  • kiszonka z trawy i lucerny
  • kiszonka z roślin motylkowych z trawami

2. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, pH oraz wartość pokarmowa)

  • kiszone ziarno kukurydzy
  • siano łąkowe

3. Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna)

  • TMR na bazie kukurydzy

4. Nasiona i śruty (podstawowy skład chemiczny)

  • nasiona zbóż i kukurydzy (w całości i śruty)
  • śruta rzepakowa i sojowa
  • nasiona roślin strączkowych i słonecznika
  • mieszanki ww. nasion i śrut

Próbki pobierane są na zlecenie hodowcy przez pracowników PFHBiPM lub samodzielnie przez zlecającego. Ważne jest, aby próbka była reprezentatywna.

Aby poprawnie wykonać badanie, próbki winny mieć odpowiednią objętość:

   • kiszonki ok. 1,0 kg,

   • zboża i śruty ok. 0,5 kg.

Pobraną próbkę należy zapakować do woreczka foliowego i starannie odpowietrzyć.

Dodatkowo woreczek z próbką zrolować i ścisnąć okrężnie taśmą samoklejącą w celu uniknięcia napowietrzenia.

Jeżeli temperatura powietrza jest wysoka wskazane jest zamrożenie próbki lub schłodzenie
do temperatury 1 – 4º C.

Dokument pdf

Próbki należy jednoznacznie oznaczyć co do ich zawartości. Do oznakowania próbek można wykorzystać wzór formularza etykiety próbek.

Dokument pdf

Próbki winny być jak najszybciej od pobrania dostarczone do laboratorium tj. w ciągu 24 – 36 godzin od pobrania lub od zakończenia mrożenia. Próbki należy przesyłać w opakowaniach o własnościach termoizolacyjnych tj. termotorbach lub pudełkach styropianowych. Próbki winny być dodatkowo zabezpieczone wkładami lodowymi. Nie należy stosować otwartych woreczków foliowych stosowanych do zamrażania kostek lodu. Pudełka styropianowe i wkłady lodowe można otrzymać z laboratorium.

Badanie próbek w laboratorium wykonuje się przy pomocy analizatora DS2500 (producent FOSS) metodą NIRS opartą na regresji względem metody referencyjnej (laboratoryjnej). DS2500 jest analizatorem dokonującym pomiarów techniką odbiciową i transmisyjno-odbiciową o zakresie skanowania w bliskiej podczerwieni, pozwala na szybkie i dokładne oznaczenia wartości pokarmowych w produkowanych paszach, surowcach oraz kiszonkach. Podstawą zastosowania metody NIRS w doradztwie żywieniowym jest opracowanie odpowiedniej kalibracji. W naszym laboratorium nie stosujemy standardowych, fabrycznych pakietów kalibracyjnych, ale zestandaryzowane na polskie warunki, co gwarantuje wiarygodne i miarodajne wyniki analiz. Próby kalibracyjne przygotowane zostały przez kadrę naukowców z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na podstawie badań krajowych pasz.

Po wykonaniu badań Laboratorium przesyła sprawozdanie z badań wraz z fakturą do Hodowcy. Sprawozdanie z Badań – przykładowy wynik ( plik PDF do pobrania).

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka prowadzi dwa laboratoria pasz:

Laboratorium w Kobiernie
– teren działania

woj. lubuskie,
wielkopolskie,
dolnośląskie,
opolskie,
śląskie,
kujawsko-pomorskie,
pomorskie,
zachodniopomorskie.

Laboratorium w Białymstoku z/s w Jeżewie Starym
– teren działania

woj. podlaskie,
warmińsko – mazurskie,
lubelskie,
łódzkie,
małopolskie,
mazowieckie,
podkarpackie,
świętokrzyskie,

 

 

    Doradztwo żywieniowe

  PDF

Hichb 2019 03 lq 1

Hodowla i Chów Bydła

W numerze 3 / 2019: Czy to koniec polskiej wołowiny?

 

Reportaż z mazowieckiej ubojni wyemitowany przez stację TVN wstrząsną całą Polską i odbił się szerokim echem na całym świecie, podważając renomę Polski, jako solidnego i sprawdzonego eksportera żywności. Niehumanitarne traktowanie zwierząt, połączone z haniebnymi praktykami sprzedaży mięsa bez weterynaryjnej położyło się cieniem na całej branży, zarówno producentów mięsa, jak i hodowców bydła. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy tej aferze poświęcić Temat Numeru. Przeczytacie w nim Państwo ogólną analizę zaistniałej sytuacji, oraz wywiady z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa, lek. wet. Karoliną Oblizajek, pełniącą funkcję Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego ds. Bezpieczeństwa Zywności w WIW w Poznaniu i z dr. hab. Anną Jupowicz - Ginalską, medioznawcą z Uniwersytetu Warszawskiego. Oprócz tego w numerze zapraszamy do odwiedzenia z nami Spiżarni Hrabiny Potulickiej ze Ślesina, produkującą rewelacyjne sery, a także odwiedzenia hodowli Państwa Klimczyków z Poręby, oraz rodziny Ziajów z Dobrodzienia. Szczególnie też polecamy artykuł Anny Siekierskiej o niepożądanych cechach pokrojowych w stadzie. W najnowszym numerze nie zabraknie także tekstów odnośnie żywienia, ekonomii i zdrowotności, a także nowinek z branży hodowlanej, zwłaszcza, że niedawno odbyły się Targi Ferma w Łodzi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

KALENDARZ WYSTAW


NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

Marzec 2019
PN WT SR CZW PT SO ND
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

*Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


Jak nas znaleźć?

Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22