POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

DORADZTWO ŻYWIENIOWE


Stada, w których prowadzona jest ocena wartości użytkowej bydła mlecznego charakteryzują się wysokim potencjałem genetycznym oraz walorami produkcyjnymi, wymagają jednak obsługi na bardzo wysokim poziomie. Od 2008 roku Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka służy Hodowcom pomocą i wsparciem w temacie żywienia bydła mlecznego i paszoznawstwa.

Żywienie bydła i produkcja pasz są podstawowym kosztem produkcji mleka, w istotny sposób rzutującym na poprawę lub pogorszenie opłacalności tejże produkcji. Każda obniżka o symboliczny grosz kosztów żywienia, przy określonej skali produkcji mleka może przynieść całkiem satysfakcjonujące efekty.

Jako organizacja prowadząca kontrolę użytkowości mlecznej, dysponujemy narzędziem w postaci systemu informatycznego SYMLEK, który umożliwia generowanie i przetwarzanie informacji stanowiących podstawę do świadczenia tego typu doradztwa, jednocześnie analizę pasz wykonujemy własnych, wyspecjalizowanych laboratoriach. PFHBiPM zatrudnia kadrę uprawnionych doradców – wysokiej klasy specjalistów z zakresy żywienia bydła.

Doradcy Żywieniowi PFHBiPM nie są zależni od firm paszowych oferujących produkty na rynku polskim tj. nie mają obowiązku oferowania wraz z usługą doradczą określonych zestawów paszowych.

Analizujemy i doradzamy za pomocą:

  • • posiadanej wiedzy fachowej;
  • • programów komputerowych;
  • • Body Condition Scoring – ocena kondycji krów;
  • • sit paszowych – ocena organoleptyczna struktury pasz;
  • • sit kałowych – ocena konsystencji kału;
  • • mikrofalówki – sucha masa;
  • • wskaźników i testów chemicznych;
  • • wyników laboratoryjnej analizy pasz.

Szczegółowe informacje nt. usługi można uzyskać bezpośrednio u Doradców (informacje o kontakcie >>)

Zapraszamy do współpracy

Podstawy żywienia bydła ras mlecznych

Anatomia i fizjologia (pdf)
BCS (Body ConditionScoring) (pdf)
Składniki odżywcze (pdf)
Żywienie cieląt (pdf)
Żwywienie jałówek (pdf)
Żywienie krów mlecznych (pdf)

    Wykonanie naszych usług oferujemy w dwóch systemach

     

    ABONAMENT

    4 wizyty w ciągu 12 m-cy

    ZALETY:

    – bezpłatne korekty dawek pokarmowych
    – comiesięczna kontrola wyników żywieniowych
    – stały kontakt doradcy żywieniowego z hodowcą
    – możliwość wglądu i analizy wyników RW bezpośrednio po próbie, a przez to :
        • szybsze wykrywanie potencjalnych problemów z żywieniem i zdrowotnością stada
        • możliwość natychmiastowej reakcji dla krów szczególnie zagrożonych np. ketozą
        • możliwość natychmiastowej korekty dawki lub ułożenie nowej po uprzedniej konsultacji z hodowcą
        • bieżąca weryfikacja zmian w żywieniu i organizacji hodowli
        • szerszy i dokładniejszy obraz gospodarstwa a przez to bardziej precyzyjne zalecenia doradcy żywieniowego

    – całoroczny przegląd dobrostanu gospodarstwa
    – 2 analizy pasz (kiszonka z kukurydzy + kiszonka z trawy/ lucerny lub kiszonka z roślin motylkowych z trawami w cenie usługi
    – czas trwania umowy – 12 m-cy z automatycznym przedłużeniem na kolejny okres 12 m-cy, bez potrzeby podpisywania kolejnych dokumentów


    DLA KOGO?
    Dedykowane dla hodowców, którzy oczekują stałej współpracy i chcą mieć cały czas opiekę i kontrolę nad swoimi wynikami, często polecane również dla większych gospodarstw
     

    JEDNORAZOWE

    wizyta po każdorazowym zgłoszeniu
    ZALETY:
    – jednorazowe rozwiązanie konkretnego problemu w stadzie wskazanego przez hodowcę – doraźne i kompleksowe ułożenie dawki pod aktualnie stosowane pasze w gospodarstwie – możliwość powtórnej wizyty bez konieczności podpisywania umowy na rok – nielimitowana ilość wizyt doradcy w ciągu roku
    DLA KOGO?
    Dedykowane dla hodowców, którzy oczekują szybkiej, doraźnej pomocy w rozwiązaniu problemów żywieniowych

     

      Czynności związane z prowadzeniem usług doradczych w zakresie żywienia bydła mlecznego wymagają indywidualnego podejścia do każdego stada.

      Podczas pierwszej wizyty w gospodarstwie doradca żywieniowy określa profil gospodarstwa poprzez zapoznaje się z jego specyfiką, a w szczególności z bazą paszową i stosowanym sposobem żywienia. Doradca przeprowadza wywiad z hodowcą, w trakcie którego omawiane są problemy występujące w stadzie. W następnej kolejności, wspólnie z hodowcą, określone zostają cele do zrealizowania ( np. wzrost wydajności, poprawa wskaźników rozrodu, redukcja kosztów jednostkowych).

      Aby ułatwić hodowcy zarządzanie stadem doradca dokonuje analizy raportów wynikowych, a przy układania dawki pokarmowej korzysta z wyników analizy pasz. Podczas wizyty wyliczane są również indywidualne koszty ponoszone na produkcję pasz.

       

      Ważne! Im dokładniej opisane gospodarstwo tym efektywniejsze będzie doradztwo.

        Raport „Ocena żywienia krów na podstawie wydajności i składu mleka” jest raportem niezbędnym do prowadzenia kontroli żywienia stada i monitorowania powszechnie występujących chorób metabolicznych.
        W raporcie znajdują się informacje pozwalające na:

        1. szczegółową analizę występowania subklinicznej ketozy w stadzie
        2. ocenę żywienia w oparciu o stosunek tłuszczu do białka
        3. ocenę krzywych laktacji
        4. ocenę żywienia zwierząt w podziale na grupy laktacyjne
        5. ocenę organizacji i zarządzania stadem

        Wyniki prezentowane są w perspektywie całorocznej.

        Raport wynikowy „ŻYWIENIE” – JAK CZYTAĆ?
              Doradztwo żywieniowe

            PDF

           

              Columb

            PDF

           

              RW11

            PDF

           

             Doradztwo żywieniowe

            PDF

            ŻYWIENIE

            Włodzimierz Cholewiński

            Paszowa łamigłówka

            Dokument pdf

            dr Paweł Górka

            Tanie białko dla krów

            Dokument pdf

            dr inż. Zbigniew Lach

            Dawka dla krowy - krok po kroku. Cz. 1

            Dokument pdf

            dr inż. Zbigniew Lach

            Dawka dla krowy - krok po kroku. Cz. 2

            Dokument pdf

            dr inż. Zbigniew Lach

            Dawka dla krowy - krok po kroku. Cz. 3

            Dokument pdf

            Włodzimierz Cholewiński

            Nie tylko wapń

            Dokument pdf

            PASZE

            Maciej Hegenbarth, 
            Wiesław Płecki

            Trawy z motylkowatymi

             Dokument pdf

            dr Eliza Gaweł

            Zakładanie lucernika

            Dokument pdf

            dr Eliza Gaweł

            Wybór koniczyny

            Dokument pdf

            dr Eliza Gaweł

            Koniczyna czerwona z trawami

            Dokument pdf

            dr Eliza Gaweł

            Dodatkowa zielonka z międzyplonów

            Dokument pdf

            Tomasz Żorawowicz

            Młóto w praktyce

            Dokument pdf

            Mariusz Zarzycki

            Preliminarz pasz

            Dokument pdf

            Tomasz Żorawowicz

            Młóto na dłużej

            Dokument pdf

            dr inż. Tomasz Soukup

            Zakiszanie ze wspomaganiem

            Dokument pdf

            EKONOMIA  

            dr Rafał Leroch

            Gdzie są koszty

            Dokument pdf

            O NAS  
            Piotr Funka

            Nowi doradcy

            Dokument pdf

             

            PODSTAWY ŻYWIENIA BYDŁA RAS MLECZNYCH

            ANATOMIA I FIZJOLOGIA

            WIĘCEJ INFORMACJ

            BCS (Body ConditionScoring)

            WIĘCEJ INFORMACJI

            SKŁADNIKI ODŻYWCZE

            WIĘCEJ INFORMACJI

            ŻYWIENIE CIELĄT

            WIĘCEJ INFORMACJI

            ŻYWIENIE JAŁÓWEK

            WIĘCEJ INFORMACJI

            ŻYWIENIE KRÓW MLECZNYCH

            WIĘCEJ INFORMACJI
              Hichb 2019 03 lq 1

              Hodowla i Chów Bydła

              W numerze 3 / 2019: Czy to koniec polskiej wołowiny?

               

              Reportaż z mazowieckiej ubojni wyemitowany przez stację TVN wstrząsną całą Polską i odbił się szerokim echem na całym świecie, podważając renomę Polski, jako solidnego i sprawdzonego eksportera żywności. Niehumanitarne traktowanie zwierząt, połączone z haniebnymi praktykami sprzedaży mięsa bez weterynaryjnej położyło się cieniem na całej branży, zarówno producentów mięsa, jak i hodowców bydła. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy tej aferze poświęcić Temat Numeru. Przeczytacie w nim Państwo ogólną analizę zaistniałej sytuacji, oraz wywiady z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa, lek. wet. Karoliną Oblizajek, pełniącą funkcję Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego ds. Bezpieczeństwa Zywności w WIW w Poznaniu i z dr. hab. Anną Jupowicz - Ginalską, medioznawcą z Uniwersytetu Warszawskiego. Oprócz tego w numerze zapraszamy do odwiedzenia z nami Spiżarni Hrabiny Potulickiej ze Ślesina, produkującą rewelacyjne sery, a także odwiedzenia hodowli Państwa Klimczyków z Poręby, oraz rodziny Ziajów z Dobrodzienia. Szczególnie też polecamy artykuł Anny Siekierskiej o niepożądanych cechach pokrojowych w stadzie. W najnowszym numerze nie zabraknie także tekstów odnośnie żywienia, ekonomii i zdrowotności, a także nowinek z branży hodowlanej, zwłaszcza, że niedawno odbyły się Targi Ferma w Łodzi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

              KALENDARZ WYSTAW


              NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

              Marzec 2019
              PN WT SR CZW PT SO ND
              25 26 27 28 1 2 3
              4 5 6 7 8 9 10
              11 12 13 14 15 16 17
              18 19 20 21 22 23 24
              25 26 27 28 29 30 31

              *Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


              Jak nas znaleźć?

              Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22