POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Jaka może być krowa przyszłości?

Pod tym intrygującym każdego hodowcę bydła mlecznego pytaniem, kryje się wiele zagadnień zawiązanych z efektywną produkcją mleka, które omówili w końcu listopada br. specjaliści z wielu branż oraz praktycy podczas dwudniowej konferencji w Dolsku, woj. wielkopolskie.

Dzisiejsza konferencja jest jedną z wielu organizowanych  przez Polską Federację  w ostatnich miesiącach. W październiku br. spotkaliśmy się w woj. kujawsko-pomorskim na konferencji w Łysowicach, w Regionie Oceny Bydgoszcz. Dzisiaj jesteśmy w Dolsku, na terenie Regionu Oceny Poznań. A w przyszłym tygodniu spotykamy się gronie hodowców z  Regionu Oceny Parzniew w  Siedlcach. Wspomnieć też trzeba o I Forum Genetycznym, które odbyło się w na początku

października br. w Poznaniu oraz o odbytej w połowie listopada br. konferencji pt. Nauka Praktyce w Piątnicy – informował Marcin Grześkowiak z Regionu Oceny Poznań PFHBiMP. Podkreślił, że wszystkie te zdarzenia dofinansowane z Funduszu Promocji Mleka mają na celu wymianę doświadczeń, są doskonałą  okolicznością dyskusji na nurtujące hodowców zagadnienia.

– W ostatnich okresie dokonaliśmy bardzo dużego postępu w zakresie technologii przetwórstwa mleka, a ocena użytkowości bydła mlecznego osiągnęła poziom światowy, o czym wspomniał na jednej z wyżej wymienionych konferencji prof. Zygmunt Maciej Kowalski. Jednak nie możemy spoczywać na laurach. Rozwijamy narzędzia do zarządzania stadem, ponieważ konkurencja jest bardzo duża, tworzy się nowy rynek, musimy być tak mocni, aby sobie na nim poradzić. Tematyka prelekcji prezentowanych na tej konferencji z pewnością pomoże podjąć trafne decyzje dotyczące prowadzenia i zarządzania własnym stadem – powiedział Leszek Hądzlik, prezydent PFHBiPM, otwierając spotkanie w Dolsku.

Krowa przyszłości: zwierzę zgenotypowane po urodzeniu

W opinii dr Agnieszki Nowosielskiej (PFHBiPM), technologia genomowa wraz z precyzyjnym doborem par rodzicielskich i selekcją hodowlaną stwarzają obecnie hodowcom bardzo duże możliwości zaprogramowania krów, które będą w przyszłości utrzymywane w stadzie. Konsekwentne postępowanie, zgodnie z wytyczonym celem hodowlanym umożliwia wyhodowanie ekonomicznej krowy, od której hodowca będzie uzyskiwał zdrowy produkt i zgodny z oczekiwaniami konsumenta. – Ekonomiczna krowa, to taka, która jest płodna, odporna na choroby, długowieczna, prawidłowo zbudowana, dobrze wykorzystująca pasze, łatwa w obsłudze – wyjaśniła prelegentka. O dużych możliwościach kształtowania przyszłych pokoleń krów informował także Szymon Bugaj z Wielkopolskiego Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w wygłoszonej prelekcji pt.: „Ocena genomowa samic kluczem do sukcesu hodowlanego i ekonomicznego”.  Z kolei Marta Czekalska reprezentująca także wielkopolską spółkę inseminacyjną wykazała, że stosowanie taniego nasienia o niskiej wartości hodowlanej jest oszczędnością pozorną, ponieważ uzyskane potomstwo nie będzie spełniało oczekiwań hodowcy. W jej opinii, stosowanie seksowanego nasienia, przyspiesza postęp hodowlany w stadzie, ponieważ umożliwia zwiększenie ostrości selekcji samic.

Na konferencji w Dolsku prof. Piotr Goliński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w prelekcji pt.: „Produkcja pasz objętościowych, a opłacalność produkcji mleka” informował rezerwach taniego białka, jakie oferują umiejętnie prowadzone użytki zielone. O wpływie uwarunkowań rynków światowych na produkcję mleka w UE informował Martin Ziaja, hodowca i prezes Okręgowego Związku Hodowców Bydła w Opolu. W jego opinii zagrożeniami dla rozwoju produkcji mleka w Europie są m.in. wysokie ceny ziemi, brak rąk do pracy oraz surowe przepisy ochrony środowiska. Natomiast za atuty europejskich producentów mleka prezes Związku w Opolu uznał wysoką jakość produktów mleczarskich, produkty bez GMO oraz sprzyjający klimat i wysokie spożycie artykułów mleczarskich w UE. Ciekawostką na konferencji w Dolsku było stoisko degustacyjne serów z serowni „Wańczykówka”, prowadzonej przez rolników, tj. Lucynę z Sylwestra Wańczyk z Krzeszowa.

Z pewnością popularyzowanie wśród hodowców nowych narzędzi do zarządzania stadami bydła mlecznego jest drogą do zwiększania siły ekonomicznej polskich gospodarstw. – W przyszłym roku dla hodowców z Regionu  Oceny Poznań także zorganizujemy konferencję – zapowiedział Mariusz Chrobot, zastępca dyrektora ds. oceny PFHBiPM. rl

  • Thumb 2 pb210112
  • Thumb dolsk 2018
  • Thumb 1 pb210177
  • Thumb 3 pb210066
  • Thumb 4 p210005
  • Thumb 5 pb210048
  • Thumb 7 pb210136
  • Thumb 6 pb220068
  • Thumb 8 pb210184
  • Thumb 9 pb210148
  • Thumb 10 pb210068
  • Thumb 11 pb220007
  • Thumb 12 pb220054
  • Thumb 14 pb220040
  • Thumb 15 pb220013
  • Thumb 16 pb220057
  • Thumb 17 pb220045
  • Thumb 18 pb220094
  • Thumb 19 pb210094
  • Thumb 20 pb220062
ARCHIWUM AKTUALNOŚCI
WYDARZENIA

Marcowe szkolenie SOL Asystentów

19-03-2019

SOL się rozwija, a SOL Asystenci razem z nim – za nami kolejne w tym roku spotkanie szkoleniowe.

WYDARZENIA

Świetne wyniki w województwie lubuskim

19-03-2019

Podsumowanie wyników oceny za 2018 rok w woj. lubuskim.

RYNEK MLEKA

Restrukturyzacja małych gospodarstw

18-03-2019

Od 28 lutego do 29 marca są przyjmowane wnioski o przyznanie pomocy w ramach działania „Restrukturyzacja małych gospodarstw”. Wysokość pomocy wynosi 60 tys. PLN.

Hichb 2019 03 lq 1

Hodowla i Chów Bydła

W numerze 3 / 2019: Czy to koniec polskiej wołowiny?

 

Reportaż z mazowieckiej ubojni wyemitowany przez stację TVN wstrząsną całą Polską i odbił się szerokim echem na całym świecie, podważając renomę Polski, jako solidnego i sprawdzonego eksportera żywności. Niehumanitarne traktowanie zwierząt, połączone z haniebnymi praktykami sprzedaży mięsa bez weterynaryjnej położyło się cieniem na całej branży, zarówno producentów mięsa, jak i hodowców bydła. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy tej aferze poświęcić Temat Numeru. Przeczytacie w nim Państwo ogólną analizę zaistniałej sytuacji, oraz wywiady z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa, lek. wet. Karoliną Oblizajek, pełniącą funkcję Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego ds. Bezpieczeństwa Zywności w WIW w Poznaniu i z dr. hab. Anną Jupowicz - Ginalską, medioznawcą z Uniwersytetu Warszawskiego. Oprócz tego w numerze zapraszamy do odwiedzenia z nami Spiżarni Hrabiny Potulickiej ze Ślesina, produkującą rewelacyjne sery, a także odwiedzenia hodowli Państwa Klimczyków z Poręby, oraz rodziny Ziajów z Dobrodzienia. Szczególnie też polecamy artykuł Anny Siekierskiej o niepożądanych cechach pokrojowych w stadzie. W najnowszym numerze nie zabraknie także tekstów odnośnie żywienia, ekonomii i zdrowotności, a także nowinek z branży hodowlanej, zwłaszcza, że niedawno odbyły się Targi Ferma w Łodzi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

KALENDARZ WYSTAW


NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

Marzec 2019
PN WT SR CZW PT SO ND
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

*Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


Jak nas znaleźć?

Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22