POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA i PRODUCENTÓW MLEKA

Dobry początek roku na GDT

Pierwsza w 2019 roku sesja nowozelandzkiej giełdy GDT zakończyła się wzrostem notowań produktów mleczarskich.

 

Pierwsza aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade zakończyła się na dużym plusie, jest to trzecia z kolei podwyżka notowań. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 2,8%.

Przełożyło się to na wzrost notowań wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku + 9,3% oraz odtłuszczonego mleka w proszku + 7,9%.

 Wyniki ostatniej sesji:

  • – maślanka w proszku + 9,3%
  • – odtłuszczone mleko w proszku + 7,9%
  • – bezwodny tłuszcz mleczny + 3,9%
  • – masło + 3,9%
  • – ser Cheddar + 3,2%
  • – laktoza + 1,6%
  • – kazeina podpuszczkowa + 1,3%
  • – pełne mleko w proszku + 1,2%
  • – serwatka w proszku – nie oferowana

Po trzech z kolei wzrostach notowań produktów mleczarskich na GDT można mówić o trendzie wzrostowym na globalnym rynku mleka. W związku z tym można zakładać, że również ceny mleka w skupie powinny zachować podobną tendencję. 

tekst: Dorota Śmigielska

ARCHIWUM AKTUALNOŚCI
WYDARZENIA

Marcowe szkolenie SOL Asystentów

19-03-2019

SOL się rozwija, a SOL Asystenci razem z nim – za nami kolejne w tym roku spotkanie szkoleniowe.

WYDARZENIA

Świetne wyniki w województwie lubuskim

19-03-2019

Podsumowanie wyników oceny za 2018 rok w woj. lubuskim.

RYNEK MLEKA

Restrukturyzacja małych gospodarstw

18-03-2019

Od 28 lutego do 29 marca są przyjmowane wnioski o przyznanie pomocy w ramach działania „Restrukturyzacja małych gospodarstw”. Wysokość pomocy wynosi 60 tys. PLN.

Hichb 2019 03 lq 1

Hodowla i Chów Bydła

W numerze 3 / 2019: Czy to koniec polskiej wołowiny?

 

Reportaż z mazowieckiej ubojni wyemitowany przez stację TVN wstrząsną całą Polską i odbił się szerokim echem na całym świecie, podważając renomę Polski, jako solidnego i sprawdzonego eksportera żywności. Niehumanitarne traktowanie zwierząt, połączone z haniebnymi praktykami sprzedaży mięsa bez weterynaryjnej położyło się cieniem na całej branży, zarówno producentów mięsa, jak i hodowców bydła. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy tej aferze poświęcić Temat Numeru. Przeczytacie w nim Państwo ogólną analizę zaistniałej sytuacji, oraz wywiady z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa, lek. wet. Karoliną Oblizajek, pełniącą funkcję Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego ds. Bezpieczeństwa Zywności w WIW w Poznaniu i z dr. hab. Anną Jupowicz - Ginalską, medioznawcą z Uniwersytetu Warszawskiego. Oprócz tego w numerze zapraszamy do odwiedzenia z nami Spiżarni Hrabiny Potulickiej ze Ślesina, produkującą rewelacyjne sery, a także odwiedzenia hodowli Państwa Klimczyków z Poręby, oraz rodziny Ziajów z Dobrodzienia. Szczególnie też polecamy artykuł Anny Siekierskiej o niepożądanych cechach pokrojowych w stadzie. W najnowszym numerze nie zabraknie także tekstów odnośnie żywienia, ekonomii i zdrowotności, a także nowinek z branży hodowlanej, zwłaszcza, że niedawno odbyły się Targi Ferma w Łodzi. Serdecznie zapraszamy do lektury!

KALENDARZ WYSTAW


NAJWAŻNIEJSZE WYDARZENIA W ROKU

Marzec 2019
PN WT SR CZW PT SO ND
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

*Pola zaznaczone gwiazdką sa obowiązkowe


Jak nas znaleźć?

Siedziba główna PFHBiPM znajduje sie w Warszawie na ul. Żurawiej 22